El Govern convocarà subvencions per a la digitalització del cicle de l’aigua

Les subvencions previstes al PERTE inclouen la indústria, el regadiu i el cicle urbà de l’aigua

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l’Aigua, un pla per a transformar i modernitzar els sistemes de gestió de l’aigua al nostre país, tant en el cicle urbà com en el regadiu i la indústria. El projecte, que s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a canalitzar els fons destinats per Europa a reparar els danys provocats per la crisi de la COVID-19 i construir un futur més sostenible, mobilitzarà més de 3.000 milions d’euros, entre fons públics i privats.

Aquest PERTE arriba en un moment de creixent consciència sobre la importància estratègica de l’aigua i sobre la necessitat de reforçar la resposta davant els efectes adversos del canvi climàtic. Espanya és un dels països de la Unió Europea amb major estrès hídric, en els pròxims anys es preveuen disminucions de fins al 25% del recurs en tot el país i del 40% en el sud-est peninsular per a finals de segle.

El projecte defineix diverses línies d’actuació, entre les quals destaca la posada en marxa d’ajudes per a impulsar la digitalització del cicle urbà de l’aigua, el regadiu i la indústria. Encara estan per definir les convocatòries a aquestes ajudes, però es preveu que el sector industrial es beneficiï d’una subvenció de 200 milions d’euros per a la digitalització de l’aigua amb l’objectiu de reduir consums i millorar la gestió dels abocaments industrials. La resta de subvencions aniran destinades a programes d’ajuda i a la millora de la digitalització dels usuaris urbans i agrícoles, els quals representen, aproximadament, el 95% del consum d’aigua a Espanya, així com a la digitalització dels organismes de conca per a monitorar i controlar la quantitat i qualitat dels recursos hídrics en el mitjà.

Aquesta aposta pel desenvolupament tecnològic i la innovació en el cicle de l’aigua és necessària i està alineada amb el treball que s’està duent a terme des de diferents sectors, com és el cas d’ESOLVE, que des de fa anys està desenvolupant projectes de sensorització i telecontrol de l’aigua, principalment en l’àmbit industrial, així com en el medi natural, especialment en les aigües subterrànies. Aquests treballs es basen en la col·locació de sensors que aporten dades fiables en temps real sobre de la qualitat i quantitat de l’aigua per a, així, poder prendre decisions i actuar de la manera més adequada en tot moment. A més, és una eina per a l’optimització i millora del consum energètic, la qual cosa permet complir amb els estàndards ambientals i de sostenibilitat.

El PERTE inclou també la creació de l’Observatori de la Gestió de l’Aigua a Espanya, una eina de governança que permetrà mantenir tota la infraestructura digital que s’implantarà i donarà recer a la publicació d’una plataforma web per a augmentar la transparència en el sector, així com l’elaboració de guies tècniques, recomanacions i materials divulgatius sobre el procés de digitalització, programes d’innovació i de formació per al personal implicat la gestió de l’aigua i la posada en marxa de projectes concrets d’R+D+i.